La casualitat és una poderosa aliada a l'hora de fer importants descobriments, sobretot en el camp de la història i de la biologia. En aquesta darrera disciplina cal parlar del cas del celacant, un peix de l'era del cretaci i que es pensava que estava desaparegut des de fa 65 milions d'anys. La casualitat, però, va aportar el seu granet de sorra.
A finals del segle XX, un pescador va posar a la venda un exemplar en una paradeta d’un mercat sense saber-ho (hi ha fonts que diuen que això va passar a Indonèsia mentre que altres asseguren que es va detectar en un petit mercat de les illes Comores). A partir d'aquest descobriment causal s'ha pogut determinar que aquest peix encara viu, tot i que la pesca d'arrossegament en alta mar podria provocar la seva extinció.
Amb el jaciment prehistòric d'Atapuerca (Burgos) va passar un fet similar. Entre els segles XIX i XX aquesta zona va servir de cantera i també de zona de pas per a un ferrocarril miner. Precisament durant el procés de construcció de la via van sortir a la llum restes prehistòriques que apuntaven al que hi havia sota terra. De nou, la casualitat va fer acte de presència.
És cert que aconsegueixes allò que et proposes, sempre i quan li posis moltes ganes. No obstant, en alguns casos sempre necessitem una petita ajuda...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada