Des de ben petits ens ensenyen moltes coses, però ens remarquen molt (els pares, els mestres) que abans que res cal ser educat. Podràs ser un gran expert en informàtica, un grandíssim director de banc o un destacat periodista, però sempre tindràs un major reconeixement si ets educat i considerat amb els que t'envolten.
Puges a l'ascensor, saludes i t'hi trobes molta gent que no respon. Entres al vestuari del gimnàs, dius "Hola", i en molts casos les teves paraules es perden en l'oblit. Un professor d'un curs d'assertivitat que vaig fer fa uns mesos deia que l'origen dels problemes a la feina es deu a què la gent no saluda. "Però si saludar és el més normal!", contestaven alguns dels presents en aquesta formació, però la resposta del mestre va ser clara i contundent: "si la gent se saludés jo no tindria feina". Clar i català.
I en canvi, hi ha llocs on fins i tot et canses de saludar. Vas a la muntanya i per qualsevol dels camins et trobes gent que et desitja un bon dia (alguns, però, no paren de preguntar-te si queda molt per arribar a destinació). També als pobles petits et creues amb la gent i aquesta et dedica un somriure i un "passi-ho bé".
És la ciutat la que ens canvia, ens torna impersonals i ens fa aïllar de tot? Una pregunta amb moltes respostes, però la sensacióen aquest tema em crea perplexitat i em costa creure que a la gent li costi tant dir una simple paraula o fer un simple gest. Amb accions com aquesta, tot aniria millor, no?
Personalment crec que la ciutat és un món impersonal, cadascú amb les seves històries i sempre amb el tic- tac del rellotge a sobre. No hi ha un moment de calma, de saber parar i fixar-se en allò que ens envolta i, menys, en les persones.
ResponEliminaQue algú et brindi amb una cordial salutació o et desitgi un bon dia amb amabilitat ja et treu un somriure i et sents millor; no? Són petites accions que no costen gaire i fan que hi hagi un bon ambient i les persones siguin més pròximes i no tan llunyanes malauradament"