divendres, 1 d’octubre del 2010

Comencem parlant d'aigua

No podia ser d'una altra manera, Primer de tot, però, em presento degudament amb aquest segon post. Em dic Xavi Duran, tinc 34 anys i sóc  periodista. Porto tres anys i mig treballant com a responsable de premsa de l'Agència Catalana de l'Aigua. No us espanteu, però, que en aquest bloc no parlaré de dessalinitzadores, transvasaments, sequeres ni d'altres temes relacionats amb l'aigua.

Sí, no obstant, que en aquesta peça parlaré d'aigua, però d'una que és miraculosa. Bé, sí, durant la sequera de 2007 i 2008 la que va començar a caure durant el mes d'abril podia tenir aquesta consideració, però la que us esmentaré si que és caldo de cultiu del programa de l'Íker Jímenez.




Arlés de Tec (o en francès Arles sur Tech) és un poble situat al sud de França, molt a prop de la frontera amb Catalunya, que disposa d'una curiosa abadia. L'edifici en qüestió no té massa història, però sí que té un racó enigmàtic i inexplicable: un sarcòfag d'època romana que genera, de manera inexplicable, aigua. En altres paraules, seria la potabilitzadora més antiga de la història.

La llegenda assegura que dins del sarcòfag hi ha les restes dels sants Abdó i Senen, màrtirs cristians de la persecució romana del segle II i que van ser traslladats a l'abadia francesa al segle X. Aquesta seria la teoria per justificar el perquè d'aquest fenomen.

Alguns pensareu que són filtracions, però la tomba està totalment aïllada. No obstant, una investigació desenvolupada l'any 2001 i publicada a la revista Atmospheric Research va desvetallar que l'aigua provenia de pluja i de la condensació de la rosada, que es filtrava a través de la pedra.

Tot i això, l'aigua té propietats curatives (al damunt del sarcòfag hi ha una representació d'un senyor feudal que va patir la llepra i es va curar gràcies a l'aigua, com es pot veure a la foto) i durant les festes de Sant Abdó i Senen (30 de juliol), es passegen les relíquies d'aquests màrtirs i es dóna aigua del sarcòfag als fidels.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada