divendres, 25 de febrer del 2011

Les altres víctimes

Portem setmanes amb els ulls fixats en diversos països del món àrab. Les imatges d'enfrontaments entre la població civil i les forces de l'ordre ens posen la pell de gallina. Però també hi ha unes altres víctimes: antigues, silencioses i que han suportat guerres, inclemències meteorològiques i, sobretot, el pas de temps.

No obstant, en alguns casos aquests testimonis silenciosos no han pogut evitar l'acció de l'home. Actituds incomprensibles, animals, que han provocat la destrucció del llegat històric de la humanitat.

Tenim al cap les revoltes d'Egipte, que han provocat la caiguda del règim de Mubarak. Tot i que això ha servit per a restaurar les llibertats perdudes i per afrontar una nova etapa il·lusionant, alguns ho han aprofitat per al pillatge i robar obres de l'antic Egipte que hi havia en el Museu del Caire.

També en el país dels faraons es van produir fa molts anys altres atrocitats, però sense poder concretar la data. L'Esfinx, un dels monuments més visitats del món, té el nas destrossat. La causa més generalista són les pràctiques de tir de les tropes de Napoleó, tot i que els alemanys (II Guerra Mundial), els anglesos (I i II Guerra Mundial), els conquistadors àrabs, entre d'altres, també en podrien ser responsables.

Una altra de les desgràcies arqueològiques dels darrers anys és la destrucció dels budes de Bamiyán, unes estàtues col·losals que es trobaven a l'Afganistan, amb uns 1.500 anys d’antiguitat. No obstant, el règim talibà va destruir les més importants ara fa 10 anys. Tot i que s'està treballant en la seva reconstrucció, el mal ja està fet. I casos similars han passat (i estan passant) a l'Irak, el bressol d'importants cultures com els mesopotamis.


Totes aquestes víctimes no parlen, no es queixen, però ens diuen moltes coses, ja que gràcies a elles podem conèixer les nostres arrels i saber quins errors podem evitar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada