dijous, 3 de febrer del 2011

Els autèntics zombies

Darrerament estem vivint una gran efervescència del fenomen zombie a través de sèries de televisió, llibres i altres esdeveniments. Sembla que ens fascina veure com gent esgarrada, amb la roba trencada i amb un alè de mil domins es tira al damunt d'un poble infeliç per menjar-se'l i deixar-lo en els ossos. Tot i que sembli un tema irreal, hi ha una part de veritat en aquest tema.

Si ens desplacem a Haití, un país que actualment està passant per autèntics problemes, hi ha arrelades les creences vudú, que van arribar de l'Àfrica durant l'època de tràfic d'esclaus cap Amèrica. Un dels punts destacats d'aquesta religió és la suposada habilitat d'alguns bruixots (coneguts com bokor) per a ressuscitar als difunts.

Diverses webs informen del cas, per exemple, d'un metge que va veure a suposats zombies en més d’una ocasió (a la foto, un dels suposats zombies reals). No menjaven carn ni tenien actituds salvatges, però si que caminaven de manera patosa i parlaven amb dificultat. No obstant, hi ha una explicació racional del fenomen, consistent en subministrar una droga molt potent a una persona, deixant-la en un estat de coma profund. Passades entre unes 3 i 6 hores es recuperaria de l'estat de coma i tornaria a la vida, però en un estat una mica lamentable, robòtic i sense recordar res del seu passat.

A vegades, però, penso que en la societat actual n'hi ha molts de zombies. Molta gent actua de manera mecànica i, en el fons, actuem com ells. Us deixo un fragment de la pel·lícula Shawn of the dead (traduïda a l'espanyol com a Zombies Party), on a partir del minut 3 podreu veure la careta d’introducció del film. Us adonareu que moltes de les activitats del nostre dia a dia no s'allunyen del que fan els zombies, actuant per inèrcia i sense pensar en les coses boniques que ens envolten.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada