dilluns, 13 de desembre del 2010

Parlar clar

Si dius la veritat, sense embuts i sense marejar la perdiu, el teu missatge serà comprès a la perfecció. Tot i que, en ocasions és complicat arribar a aquest nivell, aquest cap de setmana hem vist alguns exemples on es posa de manifest aquesta afirmació.

Ahir, l’encara president de la Generalitat, José Montilla, va fer balanç de la important davallada dels socialistes en les darreres eleccions autonòmiques. De manera clara, precisa i concisa, Montilla va identificar els problemes i els errors que s’han comès en aquesta legislatura, sense amagar-se i sense evitar responsabilitats.

Una bona manera de començar a resoldre els problemes és identificar-los i assumir-los, sense por. M’ha agradat veure que Montilla parla sense llegir i això fa que el seu discurs sigui més convincent i més creïble. Ja ho diuen que el secretari general del PSC fa les millors intervencions quan parla sense llegir. Una mostra que les paraules, un cop interioritzades, són efectives si te les fas teves.

De ben segur que aquest exercici és aplicable a moltes altres persones, per exemple als controladors aeris. No valoraré si tenen dret a queixar-se i si han de treballar menys hores de les que els hi pertoquen, però estaria molt bé que admetessin que la seva actuació ha estat desmesurada, que ha perjudicat a milers de persones i que amb el xantatge no s’aconsegueix res. Seria un gran pas que, com a mínim, reconeguessin la seva errada i després informessin de la seva situació.

L’exercici de Montilla ens sorprèn gratament, però, no hauria de ser així. L’encara president català només ha aplicat el sentit comú, segurament massa tard. Tan de bo això facin tots els polítics sempre i apliquin el que ens diuen a l’escola de petits: “si no dius mentides t’aniran les coses bé”.

1 comentari:

  1. Assange, el fundador de Wikileaks, va dir fa un any a Barcelona que si es fan públiques les injustícies es millora en l'actuació dels governs i les administracions públiques.

    ResponElimina