dilluns, 15 de novembre del 2010

El 'yeti' català

Els catalans som meravellosos i tenim de tot. Disposem d'una llengua i una cultura pròpies, un Estatut propi (potser ara no és el millor moment per treure'n pit), un dels millors equips de futbol del planeta, entre d'altres virtuts.

També en aquells temes que no són tan vistosos, Catalunya dóna exemple, i fins i tot disposa del seu propi abominable home de les neus, o Yeti para los amigos. En els Pirineus catalans s'ha pogut veure en diverses ocasions (suposadament) una bestiola coneguda com el Simiot, i que seria el parent llunyà del temut Yeti de l'Himalaia.

El primer exemple va tenir lloc al 1979, en una zona del Pirineu d'Osca (sí, és Aragó, però fa anys estàvem units amb ells, no?) coneguda com Peña Montañesa. En aquesta zona d'alta muntanya, uns llenyataires van ser atacats per un ésser d'aspecte simiesc. Com acostuma a passar en casos d'aquest tipus, no se'l va tornar a veure.


Ja fa menys anys es va donar a conèixer a l'estiu de 1989 el contacte d'un animaló semblant en una zona del Coll d'Ares, en el Pirineu de Girona, amb un grup d'excursionistes. Ja en cròniques del segle X es parla d'aquest ésser per la mateixa zona i una llegenda del poble d'Arlés de Tec (veure aquest post) narra que les relíquies de Sant Abdó i Senen van servir per allunyar els simiots de la zona. A la foto següent es pot veure com està representat en una església d'Arlés de Tec.



Serà complicat saber si existeixen realment i també podem donar gràcies que a les muntanyes d'altres zones d'Espanya no hi ha animals semblants. En cas contrari, no seria estrany que el Tribunal Constitucional obligués a espanyolitzar el nom del simiot, per si de cas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada