Demà farà 10 anys que el popular negre de Banyoles va ser enterrat amb honors de cap d'Estat a la capital de Botsuana. Transcorregut aquest temps,la tomba està mig abandonada, envoltada de males herbes i escombraries, tal i com informava el diari La Vanguardia aquest diumenge 3 d'octubre.
Pels que no ho recordeu, el negre de Banyoles és un bosquimà de l'Àfrica que fou dissecat a mitjans del segle XIX i posteriorment va ser lliurat al Museu Darder de Banyoles. Durant 75 anys va estar exposat en aquest espai sense aixecar cap mena de polèmica fins el 1991, quan un metge espanyol d'origen haitià va denunciar aquest fet. Més informació en el reportatge emès fa uns mesos per TVE.
Això va provocar, com us podeu imaginar, un allau de crítiques i peticions per a què es retirés el bosquimà del museu. Finalment, el negre de Banyoles, convertit de manera inesperada en personatge mediàtic, va ser enviat al seu país d'origen, per rebre sepultura de manera digna en un parc de Botsuana.
Casos com aquest posen al descobert un tema molt sensible: ¿és ètic exposar en un museu el càdaver d'una persona difunta? Segurament a molts de vosaltres, una imatge d'aquest tipus podria ferir la vostra sensibilitat i incomodar-vos. No obstant, el cas del 'negre de Banyoles' no és l'únic i en els darrers anys s'ha reobert aquest debat amb l'exposició "Bodies, the exhibition".
Aquesta mostra, que ha circulat per tot el món, exposava l'interior de 17 cossos humans i prop de 200 òrgans. S'havia especulat molt sobre la seva procedència, per tractar-se de cossos autèntics (procedents de la Xina) i conservats a través d'una avançada tècnica amb polímer.
D'opinions sobre aquest tema n'hi ha moltes. Alguns consideraran que exposar cadàvers pot fer un servei a la ciència, altres, però, ho poden trobar morbós i poc ètic.
Sigui com sigui, i tornant al nostre negre de Banyoles, 10 anys després del seu funeral, la seva tomba "serveix de cantonada en els partits del parc", com informa Xavier Aldekoa en la notícia de La Vanguardia. Ha passat d'heroi i icona mediàtica a element decoratiu d'un camp de futbol.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada